Altijd alles op tijd leveren met Exact

Bittner Mengservice kan explosieve groei aan, dankzij slimme automatisering!

Bittner Mengservice B.V. ontwikkelt en produceert poeders voor de levensmiddelenindustrie Het bedrijf is gespecialiseerd in voedingssupplementen, zoals proteïne- en dieetshakes. Van oorsprong een familiebedrijf, is het in de loop der jaren flink gegroeid qua omvang, omzet en personeel. Vooral de laatste jaren is het hard gegaan, maar … dat ging niet vanzelf. Het bedrijf groeide namelijk zo hard dat er een luxe probleem ontstond: hoe deze explosieve groei te managen. De oplossing lag in slim automatiseren, met Exact en ABSC.

Productieproces makkelijker

Voordat het productieproces van start gaat kijken de mensen van Bittner Mengservice naar de specifieke wensen van de klant. Denk hierbij aan: welke smaken, welke ingrediënten en bijvoorbeeld welk eiwitpercentage. Vervolgens gaat Bittner de receptuur ontwikkelen en daarna start de feitelijke productie. Inmiddels produceert en levert Bittner meer dan 2500 verschillende eindproducten. Dankzij Exact is dit productieproces een stuk makkelijker geworden, ervaart directeur Sanne Bittner.

 • Realtime informatie

  “Vroeger deden we alles via Excel”, vertelt Sanne. “En als er dan bijvoorbeeld iets veranderde in de grondstofspecificatie, dan moesten we handmatig alle eindproductspecificaties van alle klanten aanpassen. Eerst in Excel en dat werd dan vervolgens geplakt in Microsoft Word. Dat was natuurlijk extreem veel werk. We groeiden intussen heel hard en besloten de stap te maken naar een ERP systeem. In de gekozen geïntegreerde oplossing, Exact ERP Food Suite, zitten alle recepturen. Niet alleen van de eindproducten, maar ook voedingswaarden, allergenen, vitaminen etc. We kunnen nu ook met één druk op de knop de juiste specificaties uitdraaien voor ieder product.” Deze informatie bij Bittner is dus voor alle producten altijd up-do-date en realtime inzichtelijk.

 • Groeien zonder belemmering

  Drie jaar geleden zat Bittner Mengservice aan het plafond qua groei. Er waren namelijk zoveel producten en recepten met zoveel handmatige handelingen dat het niet meer bij te benen was. Dankzij de inzet van de eerder genoemde Exact ERP Food Suite is het bedrijf vele malen efficiënter gaan werken. En door deze automatiseringsslag heeft Bittner Mengservice een enorme groeispurt kunnen realiseren – zonder dat dat leidde tot een fikse uitbreiding van het personeelsbestand. “Hierdoor blijven we sterk concurrerend”, is de conclusie van Sanne Bittner. “En, we kunnen blijven groeien”.

  Lees hier meer over Exact ERP

 • Track & Trace voor inzicht en overzicht

  “Vroeger deden we de tracking en tracing op papier. Veel werk, foutgevoelig en het testen van de recall procedure was niet makkelijk”, herinnert zich Sanne Bittner. “Maar dat is nu wel anders. Nu is met één druk op de knop inzichtelijk welk batchnummer aan welke klant is geleverd, in welke productieorder die is geproduceerd, en naar welke andere klanten het product ook geleverd is. Het testen van de ‘recallprocedure’ is nu een peulenschil. Ook het plannen van de orders is een stuk makkelijker met Exact. We plannen alles in en zo hebben we direct een overzicht. Het grote voordeel is dat we alles in één keer in productie kunnen nemen. We kunnen vervolgens ook de juiste afspraken met onze klanten maken over de exacte leverdatum. Met Exact leveren we nu alles op tijd. En backorders? Die behoren tot het verleden.”

 • Voedingswaarden inzichtelijk

  “Is er een manier om voedingswaarden binnen Exact vast te leggen? Dan kunnen we vervolgens de voedingswaarden van onze productie- en monsterrecepturen inzichtelijk  maken”. Deze vraag heeft Sanne Bittner bij AB neergelegd. De complete registratie van allergenen, voedingswaarden, aminozuren, vitaminen hebben we standaard ondergebracht in Exact. Vanuit de waarden per grondstof berekent het systeem de voedingswaarden of allergenen per eindproduct. Een nieuwe receptuur leidt nu automatisch tot de juiste informatie over voedingswaarden, aminozuren, vitaminen en allergenen.

 • De juiste ERP partner

  Bittner Mengservice heeft grondig onderzoek gedaan om een juiste ERP partner te vinden. Ook hebben ze referenties in de voedingsindustrie gecheckt. Uiteindelijk kwam AB het beste uit de bus. De (sales) consultants van AB hebben met Bittner Mengservice meegedacht en de processen geanalyseerd. In dit traject kwam de consultant trouwens ook wekelijks bij Bittner langs. “Ook AB Support & Beheer heeft een belangrijke rol gespeeld en de vele vragen erg goed opgepakt. We hebben het kunnen omzetten naar een geautomatiseerde omgeving waarbij onze procedures gelukkig niet volledig zijn veranderd! De livegang was natuurlijk spannend, maar dat is allemaal zeer goed verlopen. Nu denken we: dat hadden we veel eerder moeten doen”, aldus Sanne Bittner.

 • Uitdagingen

  Sanne blikt ook nog even vooruit. “We blijven maar groeien en we zullen ook blijven onderzoeken hoe we processen verder kunnen automatiseren. Het binnenboeken van de inkomende goederen in ons magazijn gaat nu nog handmatig. We willen dit in de toekomst efficiënter, maar ook flexibeler inrichten. Een volgende stap kan zijn dat we met scanners/ WMS gaan werken. Hiervoor is de scan- en WMS-functionaliteit van Exact een mooie optie”. De directie van het bedrijf kijkt ook nog naar het automatisch inboeken van de factureren. Sanne Bittner is niet alleen blij met de Exact software, maar ook met AB. “Een zeer innovatieve partner met veel kennis van de processen in de voedingsindustrie. Met hen kunnen we ook de toekomstige groei waarborgen. We zijn dan ook erg tevreden over deze samenwerking.”

Bekijk onze events
 • Bedrijfsbezoek bij Vobra Special Petfoods voor de voedingsindustrie!
  Donderdag 31 oktober 2024
  13.00 uur
  Vobra Special Petfoods
  Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events
 • THT-bewakingsgarantie en 100% traceability
 • Explosieve groei gewaarborgd
 • Op tijd leveren en backorders behoren tot het verleden
Backorders? Die behoren, dankzij Exact, tot het verleden.
Bekijk onze events
 • Bedrijfsbezoek bij Vobra Special Petfoods voor de voedingsindustrie!
  Donderdag 31 oktober 2024
  13.00 uur
  Vobra Special Petfoods
  Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events
Een impressie van de Food Suite op Exact
 • De complete ERP oplossing voor de voedingsindustrie

  Met de Food Suite heeft u grip op uw planning, marges, voorraad en recepten. U bewaakt realtime de kwaliteit van uw product.

  Lees meer
 • Royal Steensma aan het woord

  Bekijk hoe Royal Steensma grip heeft met de Food Suite van Exact.

  Lees meer
 • Koninklijke Buisman aan het woord

  Koninklijke Buisman is goed geautomatiseerd met Exact

  Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---