Tijdig inkopen van grondstoffen voor de productie met Exact!

TerraSana: Automatiseren van biologische producten? Een kwestie van gezond verstand!

TerraSana is merkleverancier van biologische producten. Deze markt wordt steeds meer mainstream. Ook TerraSana gaat in die groei mee. Dit roept om een verdere professionalisering van de bedrijfsvoering, gesteund door geïntegreerde automatisering. TerraSana koos in 2019 dan ook bewust om samen met AB toe te werken naar één geïntegreerd systeem: de ERP Food Suite. Wouter van der Zwaan, verantwoordelijk voor Finance en IT: “We voldoen nu automatiseringstechnisch aan de eisen voor onze toekomstbestendigheid.”

Biologische producten zonder opsmuk of onnodige toevoegingen

Ongeveer 40% van haar gezonde voedingsmiddelen produceert dit bedrijf met 50 medewerkers uit Leimuiden zelf en 60% wordt wereldwijd ingekocht. Wouter: “Ons assortiment van pure, plantaardige en lekkere producten vindt zijn weg voornamelijk naar biologische speciaalzaken en supermarkten in heel Europa. Niet alleen zijn alle producten biologisch; ook bevatten deze geen opsmuk of onnodige toevoegingen. Binnen het toenemend aantal aanbieders van biologische producten nemen wij een bijzondere positie in door heel bewust te kiezen voor een basic approach. Bijvoorbeeld de pindakaas maken we 100% van pinda’s dus zonder palmolie of andere ingrediënten. Niet voor niets luidt ons motto ‘Positive Eating’. Dit betekent dat we heel goed controleren waar onze grondstoffen vandaan komen en stoppen we er niks in wat er niet in thuis hoort.”

 • Exact Globe als kernsysteem

  Consumenten van biologische producten zijn extra kritisch op wat er in hun aankoop zit verwerkt en wat de oorsprong is van de ingrediënten. Op een gegeven moment, bij een groeiend bedrijf als TerraSana moet je al die data centraal bijhouden. Hoewel het bedrijf al redelijk met automatisering actief was, stapte het in 2019 bewust over van een andere automatiseerder op AB: “Wat voor ons hierbij de doorslag gaf, is dat AB veel kennis heeft van food. We werken met Exact Globe als kernsysteem en vanaf de start van de samenwerking zijn we samen met AB de productiemodule van Exact aan het implementeren.

  Ontdek de ERP evenementen 

 • Knowhow AB was doorslaggevend

  We kwamen er vooral achter dat wij onze data niet op orde hadden. We wéten wat er in onze producten zit en hoe we die produceren, maar al die data hadden we niet centraal vastgelegd. Daar hebben we écht de knowhow op het terrein van food van AB bij nodig. AB heeft ons gestimuleerd na te denken over welke machines we hebben en welke bewerkingen die uitvoeren. In feite hebben ze ons naar huis gestuurd met duizend-en-één vragen. AB doorgrondt onze business. Ze stellen altijd kritische vragen. Dat is een hele belangrijke toegevoegde waarde.”

 • Benutten van productiemodule Exact Globe

  Uit de diepgravende sessies met AB  bleek dat TerraSana enorm veel behoefte had aan een managementsysteem voor productinformatie. Wouter: “Dat ondersteunt Exact niet, dus dat hebben we extern ingekocht en hierin is nu al onze productinformatie netjes op orde, gekoppeld aan Exact Globe. Ook zijn we al onze recepten eenduidig en gestructureerd aan het vastleggen binnen Exact Globe. Inmiddels zijn we door al dit voorwerk in staat de productiemodule van Exact Globe volop te gaan gebruiken en de mogelijkheden van automatisering te benutten. Deze module gaat ons heel erg helpen op het vlak van het tijdig inkopen van grondstoffen en de planning van de productie. We kunnen er straks alle stuklijsten van onze producten in vastleggen en er onze verschillende productiemachines in aanmaken. Vanuit die slag verwachten we onze complete productie geautomatiseerd aan te kunnen sturen.”

Wilt u meer lezen over TerraSana? Of wilt u meer lezen over de ervaringen van andere voedingsproducten met onze software oplossingen? 

Download de 3de editie van MAAK!

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---