“Exact levert veel data op waar we mee werken in Synergy.”

Exact levert inzicht én overzicht voor De Wit.

Familiebedrijf De Wit, broers Gert-Jan en Joost, uit De Waal groeit gestaag en zocht ondersteuning van een hoogwaardige en volledig geïntegreerde automatiseringsoplossing. De implementatie van een buitenlands ERP-systeem door een Nederlandse partij mislukte. Hierdoor waren ze genoodzaakt terug te gaan naar hun oude boekhoudprogramma omdat het bedrijf en personeel erop vastliepen. Toch vonden ze de moed zo’n zelfde traject in te gaan met AB. Joost de Wit, directeur/eigenaar De Wit Oils: “AB maakte vervolgens écht het verschil met een hoogwaardig, doelmatig en communicatief sterk ondersteund implementatieproces. Daarnaast zijn ze nog leuk in de omgang ook.”

Familiebedrijf De Wit: duurzaam innoveren

Familiebedrijf De Wit is sinds 1978 actief met zaadteelt en olieproductie. De missie? Op een duurzame manier hoogwaardige (biologische) plantaardige en mariene oliën leveren om de gezondheid en het welzijn van mens en dier te ondersteunen. De oliën komen vooral op de markt in capsules voor orale consumptie. Maar liefst 98% van de productie gaat naar het buitenland. Joost de Wit: “Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel.”

 • AB maakt haar beloftes waar!

  De Wit Oils wilde haar groei in eerste instantie ondersteunen met een verbeterd WMS voor het magazijn. Joost de Wit: “Wij werkten met een eenvoudig boekhoudpakket en Excel sheets. Maar er was beter inzicht en overzicht nodig, vooral voor de logistieke processen en traceerbaarheid. Het advies was om ons WMS te koppelen aan een boekhoudprogramma. Al snel concludeerde ik dat we beter konden kiezen voor één groot en integraal programma, inclusief WMS, optimaal communicerend met alle disciplines. Mijn oog viel op de ERP Food Suite, van AB, in Exact Globe.”

 • Sterke communicatieve eigenschappen

  Eén van de oplossingen die Joost is lovend over het implementatietraject vanuit AB, voltooid in 2020: “Op 1 januari 2021 zijn we operationeel gegaan met Exact. Dit proces verliep correct, overzichtelijk en stapsgewijs. Je merkt dat AB haar consultants ook selecteert op sterke communicatieve eigenschappen. De consultants communiceren moeiteloos met alle geledingen in onze organisatie. Ook zijn de consultants echt geïnteresseerd in wat ons bedrijf doet en hoe wij werken. Ze willen alles wat er bedrijfs- en procesmatig bij ons speelt daadwerkelijk vanuit een diepe motivatie doorgronden. Vervolgens stemmen de consultants met die kennis de ERP Food Suite in Exact Globe af op onze organisatie en processen. Ze proberen dit verbaal en open met ons in te richten in plaats van alleen in een achterkamertje. Dat werkt plezierig omdat je zo betrokken blijft en aansluiting houdt in het traject.”

 • Exact levert inzicht én overzicht

  Inmiddels is de oplossing van AB anderhalf jaar in gebruik. Dankzij de ERP Food Suite in Exact Globe kan De Wit Oils weer focussen op innovatie en doorgroeien zonder dat administratieve processen te veel tijd wegnemen. Joost: “AB belooft niets wat ze niet na kunnen komen en gaat tot het uiterste met het inrichten naar jouw wensen. Dit geeft het beste resultaat want onze mensen moeten er uiteindelijk mee werken. De efficiëntie is moeilijk meetbaar, maar komt wel al meer tot uitdrukking naarmate we meer data verwerken in Exact. Het maakt dat we efficiënter produceren en besparen daarmee tijd en kosten. Werken in Exact levert veel data op waar we vervolgens mee kunnen werken in Synergy. Die slag levert ons zowel overzicht als inzicht op, beide zijn van belang om door te groeien.”

 •  Synergy helpt problemen te voorkomen

  Joost: “Orders zijn makkelijker traceerbaar. Ook voorkomen we met dit integrale systeem dat we een voorraad verkopen die een collega zojuist al verkocht heeft. Daarmee bereiken we met zoekopdrachten in Synergy dat we eventuele problemen, bijvoorbeeld beschikbaarheid, al op kantoor kunnen oplossen, voordat deze tot uitdrukking komen in de productie of distributie. Dit voorkomt heel veel verlies van menskracht, irritatie onder collega’s, geld en capaciteit. Uiteindelijk wil je dat je automatisering de menselijke factor zoveel mogelijk beperkt. Dus als zeer ervaren krachten je organisatie verlaten of ziek worden, dat dan de ERP Food Suite van AB in Exact Globe onze continuïteit garandeert. Dit systeem moet zo ingericht worden dat alles eenvoudig over te nemen is door een andere of nieuwe collega. Vooral als je sterk groeit, is dit een cruciale factor. Daar wordt tijdens de groei niet op gestuurd want iedereen krijgt het drukker. De vermenigvuldiging van handelingen maakt automatisering interessanter voor je bedrijf.”

 • Automatisering altijd in ontwikkeling

  Joost benadrukt dat er altijd aanpassingen blijven die het bedrijf graag verwerkt ziet in de huidige automatiseringsoplossing: “We zijn nog steeds aan het finetunen en nieuwe mogelijkheden aan het ontdekken. Eerst werk je voor Exact en nu we veel meer data krijgen, willen we dat Exact voor ons werkt. Onze medewerkers hebben de blik gericht op vandaag en dat begrijp ik wel. Ze ervaren een probleem en willen dezelfde dag nog een oplossing. Een quick-fix is op zo’n moment: “Ik vraag het een collega die alles weet.” De kunst is de collega’s die alles weten vrij te kunnen maken doordat je het zelf ook eenvoudig uit de ERP Food Suite in Exact kunt halen via Synergy. In dat geval komt er een collega vrij die zoveel meer kan dan informatie voor een andere collega opzoeken, dat is winst. De kunst is dus niet om in quick-fixes te denken, maar vanuit lange termijn oplossingen. Dat zijn de voordelen die wij nu al meer gaan meemaken. Maar zoals gezegd; daar moet wel de ruimte en de aandacht voor zijn vanuit de organisatie.”

 • Tijd gegund voor gewenning

  Eén van de krachten van AB is dat ze de organisatie de tijd voor gewenning gunnen en ze je niet overladen met nieuwe dingen, benadrukt Joost: “Synergy komt pas echt in beeld als Exact bij je werkt. Synergy biedt veel meer mogelijkheden dan we nu al gebruiken. De ERP Food Suite van AB in Exact Globe kan met je bedrijf en organisatie meegroeien omdat het mogelijkheden biedt. Als het programma nu al tegen zijn grenzen aan zou zitten, dan was het zorgelijk geweest.” Tot slot benadrukt Joost dat hij en zijn collega’s voor het finetunen frequent en positief overleggen met de consultants van AB: “Het contact is nog steeds goed en wederzijds constructief.”

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---