Fabrikanten investeren in optimaal receptuurbeheer

De tijd dat recepturen jarenlang hetzelfde bleven, is definitief voorbij. Kritische consumenten eisen dat fabrikanten hun producten aanpassen, en de hoeveelheden zout, suiker en vet reduceren. Het is ondoenlijk om al deze veranderingen bij te houden in verschillende systemen. Deze tijd vraagt om professionele software die alle facetten, van receptuurbeheer tot de productie, van voedselveiligheid tot de voorraad en logistiek, met elkaar verbindt.

De voedingsmiddelenindustrie ligt onder een vergrootglas. Fabrikanten zetten stappen om de hoeveelheden zout, verzadigd vet en suiker te verlagen. Daar zijn afspraken over gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Toch gaat het consumentenorganisaties en de overheid vaak niet snel genoeg.

Het moet beter, en snel!

Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat producten nog te veel suiker bevatten. En in oktober publiceerde het RIVM een onderzoek waaruit bleek dat Nederlanders nog net zoveel zout binnen krijgen als tien jaar geleden. Consumentenorganisaties, en zelfs minister Schippers, lieten weten dat ze teleurgesteld waren over de geboekte resultaten tot nu toe.

Noodzaak

Fabrikanten zijn dus genoodzaakt om hun recepten aan te passen. Deze aanpassingen verlopen in stappen zodat consumenten kunnen wennen aan de nieuwe smaken. De groeiende hoeveelheid aanpassingen en verplichtingen vereist een krachtige en flexibele softwareoplossing voor het beheer van alle recepten, de voedingswaarden en de allergenen. De behoefte aan overzicht, traceability én snelheid kan met een goed ERP-systeem worden ingevuld.

Automatisering gaat steeds verder

Veel fabrikanten stappen daarom over op een professioneel systeem voor de ingrediëntendeclaratie. De ERP oplossing van Exact integreert deze systemen volledig met het laboratorium, de kwaliteitscontrole, de productie en andere bedrijfsprocessen. Voedingsmiddelenbedrijven zoals Acatris en Royal Steensma hebben zo hun processen geautomatiseerd met Exact en BESTMIX. De kwaliteitsmanagers kunnen er blindelings op vertrouwen dat zij aan alle randvoorwaarden voldoen. Alle ingrediënten, recepten en productspecificaties worden centraal op een veilige manier beheerd.

De investering verdient zich snel terug

Bovendien hoeven deze fabrikanten de gegevens slechts één keer in te voeren. Het is hierdoor eenvoudiger om aan alle kwaliteitseisen en aan de wet- en regelgeving te voldoen. Een geïntegreerd ERP-systeem bespaart handelingen, voorkomt het zoeken naar gegevens en verkleint de kans op fouten.

Bekijk onze events
  • Bedrijfsbezoek bij Vobra Special Petfoods voor de voedingsindustrie!
    Donderdag 31 oktober 2024
    13.00 uur
    Vobra Special Petfoods
    Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events
  • Etikettering, certificering en de rol van ICT

    Het effect van goed geautomatiseerd zijn, wordt door de toenemende regeldruk en hoeveelheid gegevens steeds groter.

    Lees meer
  • ICT steeds belangrijker voor voedselveiligheid en kwaliteit

    Een recall is iets waar een voedselproducent zich liever niet mee bezighoudt. Maar het is een risico dat toch gemanaged moet worden.

    Lees meer
  • Keten integratie, neem een strategische voorsprong!

    Het is belangrijk om te weten wanneer welke leverancier wat heeft geleverd, al was het maar vanwege de…

    Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---