Etikettering, certificering en de rol van ICT

De wetgeving voor productlabeling wordt voortdurend aangescherpt. Zo is bijvoorbeeld de oorsprongaanduiding uitgebreid en moet er een vermelding komen van de datum van de eerste invriezing. Dit soort veranderende eisen vereist flexibiliteit van de business software van voedselproducenten. Ontbrekende informatie over allergenen is momenteel de meest voorkomende fout. Dit heeft vaak als gevolg dat voedselproducenten hun producten terug moeten nemen. De meerwaarde van een goede ICT oplossing wordt soms pijnlijk duidelijk.

Alle recepturen inzichtelijk

Het is een uitdaging om alle – steeds veranderende – regels rondom labeling bij te houden. Elk etiket moet aan bepaalde standaarden voldoen als het gaat om productdeclaraties, -samenstelling, -specificaties, allergenen, land van oorsprong, datum van invriezing, et cetera. Een behoorlijke klus dus en het proces wordt ook steeds arbeidsintensiever. Het effect van goed geautomatiseerd zijn, wordt door de toenemende regeldruk en hoeveelheid gegevens steeds groter.

Receptuurbeheer integreren in ERP biedt voordelen

Voor Royal Steensma B.V., producent van onder andere bakkers ingrediënten, is het cruciaal om het beheren van alle recepturen volledig onder controle te hebben. De Jong, ICT manager bij Steensma: “Een groot voordeel van geïntegreerd receptuurbeheer is dat ook de productieaansturing en de voorcalculatie van productieorders specifieker wordt.” Door het inzicht in de receptuurversies, is Royal Steensma ook altijd in staat om de juiste labeling te hanteren op de producten. En daarmee worden recalls voorkomen en kosten bespaard.

Een constante kwaliteit garanderen

De heer Van Dijk, controller in de voedingsindustrie: “Werken met voedingsmiddelen steekt heel nauw. Veel producten zijn aan een beperkte houdbaarheidsdatum gebonden. Bovendien moeten recepturen heel secuur nageleefd worden om een constante kwaliteit te kunnen garanderen. Voorraden en verbruiksregistratie moeten daarom heel nauwkeurig worden vastgelegd.”

Integratie is efficiënt

Een geïntegreerd ERP systeem is onmisbaar voor een volledig overzicht van de voorraad, THT, verbruik en kwaliteit. Werken met deelsystemen leidt immers vaak tot het importeren, exporteren en converteren van gegevens en daarmee een grotere kans op fouten of onvolledige informatie. Daarnaast kan een geïntegreerd ERP systeem direct gekoppeld worden aan een etikettenprinter. Die haalt de etiketten met de juiste barcodering rechtstreeks uit het systeem, voorzien van alle informatie. Immers, hoe minder handelingen en koppelingen, hoe kleiner de kans op fouten.

Traceerbaarheid en certificering

Een ander belangrijk punt omtrent de oorsprong van ingrediënten is de traceerbaarheid. Bedrijven zijn verplicht om het land van herkomst op producten te vermelden voor alle ingrediënten. Ook is het van belang om te weten wat de leveranciers van die ingrediënten op hun beurt doen, want ook zij moeten aan dezelfde wetgeving voldoen. Dit soort keteninformatie is bovendien ook essentieel voor certificeringen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Een geïntegreerd ERP systeem bewijst tijdens een audit haar meerwaarde. De benodigde informatie is direct met één druk op de knop te zien: de producten, grondstoffen, land van herkomst, et cetera.

Ook Koninklijke Buisman kan daarover meepraten. Het bedrijf is bekend van Buisman Aroma, maar ze maken ook andere typen gebrande suikers en karamel, die ze leveren aan de levensmiddelenindustrie. Engelbert Van der Weerd, controller bij Buisman, vertelt over het belang van een geïntegreerd systeem als het gaat om certificeringen: “Wij hebben diverse certificeringen zoals UTZ Certified en IFS. Ons volledige kwaliteitshandboek ligt vast in ons systeem, met alle bijbehorende documenten en werkstromen. En dat wordt allemaal gecheckt als we een audit krijgen van één van de certificeringspartijen. Met onze ERP oplossing hebben we dat dus goed gewaarborgd.”

Zo efficiënt mogelijk aan wet- en regelgeving voldoen

Labeling, etikettering, receptuurversies, traceerbaarheid en certificering. Het zijn zaken die behoorlijk veel aandacht vragen van een voedselproducent. Maar het zijn nu eenmaal zaken die vastgelegd moeten worden en de regeldruk en hoeveelheid informatie zal waarschijnlijk alleen maar toenemen. Als er dan toch veel vastgelegd moet worden, dan wel zo efficiënt mogelijk. Alles up-to-date en binnen één ERP oplossing, zodat het ook overal, realtime beschikbaar is.

 • WMS met barcodescanning
 • THT-bewakingsgarantie en 100% traceability
 • Stuurinformatie in dashboards
 • Grip op materiaalplanning (MRP) en recepturen
 • Real-time inzicht in aanvoer en voorraad van grondstoffen
Bakingrediënten producent Royal Steensma: "Voorraadbeheer en traceability zijn goed geregeld met WMS in Exact."
 • ICT steeds belangrijker voor voedselveiligheid en kwaliteit

  Een recall is iets waar een voedselproducent zich liever niet mee bezighoudt. Maar het is een risico dat toch gemanaged moet worden.

  Lees meer
 • Fabrikanten investeren in optimaal receptuurbeheer

  Software die alle facetten, van receptuurbeheer tot de productie, van voedselveiligheid tot de voorraad en logistiek, met elkaar verbindt.

  Lees meer
 • Transparantie in de keten, key to success

  U kunt er zelf nog zo’n strakke organisatie op nahouden, maar als iemand in de keten het laat afweten bent u de pineut.

  Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---