Transparantie in de keten, key to success

Een nachtmerrie voor velen: rundvlees dat paard blijkt te zijn, het melkschap in de supermarkt leeg, of een koffiebarretje met alleen nog thee. U kunt er zelf nog zo’n strakke organisatie op nahouden, maar als iemand in de keten het laat afweten bent u de pineut. Hobbels in de keten kunnen desastreus uitpakken...

Ook als ondernemer in de voedingsmiddelenindustrie bent u afhankelijk van schakels die voor en na u in de keten zitten. Samenwerking is essentieel om te kunnen excelleren. U bent tenslotte zo sterk als de zwakste schakel. Dus is het belangrijk dat de kwaliteit van uw leveranciers voldoet, er op tijd wordt geleverd, en u niet hoeft te twijfelen aan de afspraken die er gemaakt zijn. U wilt op elk moment zicht hebben op actuele procesinformatie.

Voordelen voor de voedingsindustrie

Secuurder, sneller en intensiever samenwerken binnen de keten, heeft specifieke voordelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Want in de sector staan we voor grote uitdagingen. Om er een paar te noemen: de vraag naar voedsel verandert, er is schaarste aan hulpbronnen en we moeten het publieke vertrouwen in voedselproducenten, processen en verkopers terugbrengen. En daarbij komt dat verwachtingen van consumenten stijgen, regelgeving snel verandert, de schandalen zich opstapelen en de voedselketen steeds complexer wordt. Ga er maar aan staan… Het zijn problemen die u niet alleen kunt oplossen. Het antwoord schuilt in optimalisatie van de keten. En in inzicht.

Uw concurrentievoordeel kan aanzienlijk zijn als u acteert op basis van real-time informatie. Want hoe sneller en wendbaarder het proces, hoe beter u kunt inspelen op de prijzen die op dat moment gelden. Ook communicatie met ketenpartners over prijzen, kwaliteit en traceability is van onschatbare waarde. Prijsschommelingen in inkoopprijzen zijn slecht te voorspellen, het delen van (prijs)informatie in de keten is key.

Slim samenwerken

Met de automatiseringsmogelijkheden die er zijn, is de samenwerking in de keten eenvoudig te realiseren. Via Electronic Data Interchange (EDI) wisselt u elektronisch gegevens uit met bekende retailketens. En Exact biedt met de add-on van TradeCloud een eenvoudig supply chain platform om inkoop- en verkoopprocessen tussen afnemers en leveranciers te integreren en transparant te maken. Doordat iedereen gebruikmaakt van dezelfde informatie en wordt er effectiever samengewerkt.

Dankzij Exact en TradeCloud kunt u de voorspelbaarheid van bestellingen en de accuratesse van uw orderadministratie aanzienlijk verhogen. Leveranciers kunnen zelf de prijzen en levertijden van hun artikelen beheren en zijn actief betrokken bij lopende orders. En u fiatteert alleen nog maar de wijzigingen als de prijs of levertijd toeneemt. De prijswijziging wordt dan automatisch doorgevoerd en uw systeem wordt aangepast.

Maar ketenintegratie betekent meer dan alleen het implementeren van de tools. Er is van alle betrokken partijen de wíl om samen te werken nodig. Verdiep u in de behoeften van uw business partners en overtuig ze om mee te doen. U zult zien, de meeste leveranciers staan ervoor open om slimmer samen te werken en informatie te delen. Voornamelijk omdat zij hun processen hiermee ook beter kunnen aansturen, voorraden kunnen verlagen en minder last hebben van administratieve rompslomp.
Het is dus niet de vraag of ketenintegratie u voordeel oplevert, maar hoe snel. Waarop zou u nog wachten?

Andere interessante artikelen
 • Keten integratie, neem een strategische voorsprong!

  Het is belangrijk om te weten wanneer welke leverancier wat heeft geleverd

  Lees meer
 • Het goed in kaart brengen van processen is cruciaal

  Een aantal jaren geleden werd Buisman overgenomen, dit was het begin van een grootschalige professionalisering.

  Lees meer
 • Een gezond bedrijf is flexibel

  Waait u eenvoudig met alle winden mee? Of is flexibiliteit (nog) niet uw sterkste kant?

  Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---